Resipi nasi mandhi ini senang dibuat dan sedap dimakan..cubalah...bau satu rumah bile kite buat tau. Kalau tak caya cube...dah banyak kali buat...peberet anak2 dan suami. Boleh jugak bubuh pewarna kuning jika suka. Nasi ni saya makan dengan ayam percik dan salad epal.Patutnya makan dengan ayam mandhi tapi saya nak makan dengan yang berkuah so ikut le selera memasing..
Nasi Mandhi
Ayam Percik
Salad Epal
Resipi Nasi mandhi
3 cup beras basmati
5 cup air
1 st serbuk jintan manis
1 st serbuk jintan putih
1 st serbuk ketumbar
1/2 cup minyak
1 kulit kayu manis
2 buah pelaga
2 cengkih
2 bunga lawang
garam
gula
2 bawang merah dihiris
2 bawang putih hiris
1 inci halia dihiris
2 helai daun pandan disimpul
Semua bahan dimasukkan dalam rice cooker dan tunggu hingga masak baru gaul. Boleh gaul dengan pewarna kuning atau serbuk kunyit jika suka.
Selamat mencuba..
No comments:
Post a Comment